mumbojumbo eller begripligt?

Här följer en liten text om vad Medborgarprojektet är för något. Tanken är att den ska ut på externa länsstyrelsewebben, efter lite revidering. Men jag undrar om du kan tänka dig att ha en åsikt om dess begriplighet? Alla åsikter är välkomna!

 

 

Medborgarprojektet

 

Länsstyrelsen vill tillsammans med parterna i Krissamverkan Kronoberg bli bättre på att nå ut till medborgarna med krisinformation, både i vardag och i kris. Medborgarprojektet drivs därför i syfte att utveckla användningen av kommunikationskanaler och förmedla målgruppsanpassad kommunikation om risker och kriser.

 

Projektets kärna

Som geografiskt områdesansvarig är Länsstyrelsen i Kronoberg ansvarig för att samordna krisarbetet i länet. Detta även innefattar information och kommunikation. Projektet syftar till att utveckla de kommunikationskanaler som används och samtidigt möjliggöra att varje målgrupp får tillgång till den information de behöver i rätt tid och på rätt plats.

 

Överlag behöver det tydliggöras vad samhället ansvarar för vid en kris och vad som är den enskildes ansvar. Att stärka den enskildes ansvar och beredskap är en tydlig ambition från regeringen (länk: se till exempel skrivelsen ”Stärkt krisberedskap, för säkerhets skull” från 2010). Målet är att varje individ ska bli bättre på att hålla en viss egen beredskap i hemmet, exempelvis genom att i det inledande skedet av ett omfattande elavbrott kunna klara sig utan värme och så vidare. (länk till din säkerhet)

 

Långsiktiga strategier och samarbeten

För att kunna föra en dialog måste vi finnas där medborgarna finns – och det är också det främsta målet med Medborgarprojektet. För att nå målet gäller det att hitta samarbetsformer, identifiera arenor för kommunikation och samtidigt se över hur nya medier kan användas för att kommunicera. 

 

Medborgarprojektets mål kräver ett långsiktigt arbete och planering. Till att börja med har ett halvår avsatts till att starta upp projektet, lägga upp en plan för det fortsatta arbetet samt få igång till exempel vår användning av nya mediekanaler och alternativa kommunikationsarenor.

 

Projektet innefattar att definiera en plan för vad vi kan göra på olika håll tillsammans med aktörerna i Krissamverkan Kronoberg. Diskussioner kommer även att föras med andra organisationer som kan utgöra viktiga samarbetsparter, exempelvis bostadsbolag i länet och nyckelpersoner i kommunerna.

 

Medborgarprojektet och dagens medielandskap

Dagens medielandskap både ger oändliga möjligheter för att sprida information och kommunicera med varandra. Med det ställer också högre krav på den som vill nå ut med information. En undersökning som genomfördes våren 2009 av studenter vid Linnéuniversitet, på uppdrag av länsstyrelsen i Kronoberg, visar att om projektets mål ska bli verklighet måste mer utvecklade kanaler och arenor för kommunikation användas.

 

 

Snippsnappsnut så var texten slut.

 

4 thoughts on “mumbojumbo eller begripligt?

 1. Ida skriver:

  Jättebra text Martina! Möjligtvis skulle den bli bättre med någon mening i slutet som ”knyter ihop säcken” eller några ord kring vad som är nästa steg i projektet och hur jag som medborgare berörs av det. Kram 🙂

 2. kina skriver:

  Håller med ovanstående! Annars superbra, både informativt och pedagogiskt framlagt! Skulle vara kul med en länk till studenternas undersökning (för den källkritiske läsaren).

  Två meningar som jag tänkte på, där jag stakade mig i läsningen (pyttelitet, men jag gissar att du vill ha perfektion!):

  Första stycket: ”Detta även innefattar …” = Detta innefattar även..

  Sista stycket: ”Dagens medielandskap både ger oändliga möjligheter….”
  = Dagens medielandskap ger både oändliga möjligheter… (alt. skippa ”både” helt och hållet)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s