followers – framtidens referenser?

Jag bara undrar, hur nära är vi en verklighet där telefonnummer till referenser tillhör det förflutna och att ens potentiella arbetsgivare istället scannar av dina followers på twitter?

Att påstå att ditt nätverk är din framtid är kanske att ta i. Men att ditt nätverk i stor grad påverkar din framtida karriär är ren och skär sanning. Dessutom tror jag att dess roll kommer öka markant bara inom det närmsta året. Det finns redan goda exempel på hur du genom ditt nätverk kan finna hjälp att utveckla ditt arbete, twitter bjuder på sådana exempel varje dag (vill du se konkreta exempel, kolla in till exempel @rockspindeln). Det kan handla om allt från tips och idéer till att helt enkelt connecta med människor som har nyckelkompetens inom området.

Har arbetsgivarna förstått hur viktigt det är att personen som ska anställas inte bara har de kvalifikationer som tjänsten kräver kunskapsmässigt – utan även socialt? I och med min utgångspunkt, som anställd/blivande anställd på en statlig myndighet har jag kanske en mer skeptisk syn till svaret på frågan, än någon som jobbar i privat verksamhet. Jag tror att svaret är nej. Jag tror att många statliga myndigheter sitter på fantastiskt kunniga människor men att de i sin tur inte vet riktigt hur deras arbete ska förmedlas till vare sig andra med samma problematik eller till allmänheten.

Mina tankegångar kring detta är många och långa.. men här kom ett litet smakprov i vilket fall. Har du någon åsikt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s