yoga

Yoga är en väg att finna balans och harmoni för både insida och utsida. Medvetenhet och närvaro ökar förmågan att lyssna till vad som händer i kropp och sinne. Yogans alla delar, fysiska, mentala, spirituella, är ett verktyg för att lättare möta vardagens intryck och händelser med lugn och balans. Det är även ett verktyg för att släppa på spänningar och blockeringar i kroppen. Yogan skapar mer utrymme, rörlighet och styrka både fysiskt och mentalt. Vare sig det står yin, yang, vinyasa, flow eller hatha på schemat, är det detta vi pysslar med.

martina_fireflow_162
Fotograf Lisa Sköld

 

YIN

En form av yoga där du använder din fysiska kropp som ett verktyg för att hitta in även i din mer subtila energikropp, är yin. Ursprunget finner vi i den kinesiska medicinen där fokuset ligger i att öppna upp energiflödet i kroppens meridianer. 

Sittande och liggande positioner hålls ca 5 minuter med mjukhet, stillhet och stadighet. Genom att släppa muskelaktiviteten kommer du in i dina passiva strukturer – bindväv och fascia. Yin symboliserar kyla till skillnad från yang som står för värme. Om musklerna är varma kommer de försöka stjäla uppmärksamheten från de djupare lagren, du praktiserar därför med fördel yin utan uppvärmning. Yin passar alla som vill stressa ner & släppa taget om virrvarret av tankar, och dig som  vill hitta mer rörlighet i kroppen.

MEDITATION

Meditation är en naturlig del av yogan som hjälper dig att skapa förutsättning för ett inre lugn, lättare möta och hantera tankemönster och känslor, minska stress och ge dig ett allmänt välbefinnande. Att meditera kan ha god inverkan på både hjärna och blodtryck. För att nå både kroppslig och mental avslappning  använder vi oss av olika koncentrationstekniker, andning, energi, fokuspunkter, iakttagelser och uppmärksamhet med mera.